Hittil i år er det tinglyst 1807 fritidsboliger, noe som er 8 % flere enn samme periode i fjor. Kvadratmeterprisen er imidlertid 7 % lavere enn første kvartal i 2024, men på samme nivå som hele 2024. Statistikken gjelder både tradisjonelle hytter og fritidsleiligheter – både brukte og nye førstegangsomsatte.
Økende trend av utenlandske kjøpere – spesielt i det dyre segmentet
En tydelig trend i markedet er den økende interessen fra utenlandske kjøpere. Som vi også kommenterte hos TV2 i forrige uke, ser vi en fortsettende økning i antall utlendinger som kjøper fritidsbolig i Norge. Dette gjelder særlig svenske, danske og tyske kjøpere, som tiltrekkes av den norske naturen og den relativt svake kronekursen.
De danske kjøperne har latt seg friste i stor grad de siste årene da den danske kronen, som følger euroen, har styrket seg betydelig mot den norske. Svenskene har nå hatt fem rentekutt siden mai og samtidig har den svenske kronen styrket seg noe mot den norske – dette gjør også utslag i det norske fritidsboligmarkedet, og spesielt i Norges største hyttekommune, Trysil. Normalt står utlendinger for omtrent 15 % av kjøpene i Trysil, i fjor utgjorde de 25 % av kjøperne, mens hittil i år utgjør de 32 %.
Utlendingene er også betydelig overrepresentert i de dyreste segmentene: I spesielt populære fjell- og kystområder ser vi at kjøp fra utenlandske investorer bidrar til å holde prisene oppe, til tross for den generelle nedgangen i markedet.
Svakt nyhyttemarked – med god grunn
Hittil i år er det registrert 13 % færre igangsettingstillatelser til fritidsboliger, som er ned fra et allerede svært lavt nivå. Før 2020 var det en jevn vekst i trevirkeprisene i Norge. Da pandemien inntraff, skjøt prisene i været, men falt betydelig i etterkant før de stabiliserte seg. Nå ser vi en ny prisøkning. Dette, i kombinasjon med høye renter, har trolig ført til at flere har vurdert brukthyttemarkedet som et mer økonomisk alternativ.
Normalt bruktmarked – potensial for nyhyttemarkedet
En fersk undersøkelse blant potensielle hyttekjøpere viser at både frykten for høye strømpriser og høye renter er redusert sammenlignet med tidligere år. Selv om rentene fortsatt er høye, forventes det 1-2 rentekutt i løpet av 2025, noe som har en positiv effekt på kjøpernes holdning.
I samme undersøkelse er det fortsatt et relativt høyt nivå av respondenter som ønsker å kjøpe fritidsbolig i løpet av de neste tre årene.
Vi mener bruktmarkedet nå befinner seg i et sunt og normalt nivå, men et betydelig potensial for nyhyttemarkedet dersom utlånsrentene kuttes eller trelastprisene reduseres.
Vi holder dere oppdatert!
Alle verdier er hentet fra Prognosesenterets interaktive fritidsboligportal. Denne portalen viser både topplister over ulike mål og innsikt om over 400 lokalområder.
Hvis du ønsker en gjennomgang av portalen, kontakt oss på ps@prognosesenteret.no.
Statistikkperiode: 1. januar – 27. mars 2025
Kilder: Prognosesenteret, Matrikkelen, Grunnboka, Eierregisteret
Omsetningskriterier: (1) Tinglyst som fritidseiendomstransaksjon, (2) fritt salg, (3) bebygd eiendom, (4) kjøper og selger har ikke samme etternavn, (5) kun nye eiere registrert i tinglysningen og (6) at hele eiendommen er omsatt.
Omsetningene inkluderer både tradisjonelle hytter og fritidsleiligheter.



